• Hem
  • Kontakt
  • Hem
  • Kontakt

Surdegsbrödsbak är inte för vem som helst. I alla fall inte för den som inte vill jobba för det.

20 januari, 2021

Nu när jag inte är i en produktion så har det blivit online arbete för nästan hela slanten. Det är lätt hänt att det blir alldeles för många timmar i sträck framför datorn. Min lyckliga stjärna är dock att jag har vårt pälslurv som uppmanar till paus.

Men jag har återupptagit något som jag gjorde för flera år sedan. Baka bröd. Förr bakade jag ett par gånger i veckan men någonstans på vägen så började jag jobba mer än tidigare och lusten att baka försvann.

Men så plötsligt en dag, så hände det, att när jag såg serien ”The crown”, kom längtan efter nybakat bröd och den längtan tog överhand.

När jag sett tillräckligt många scones började jag själv sno ihop scones till frukost, lunch och e.m. fika. En välbehövlig paus ifrån datorn, mötena i kvadrater och tangenternas frenetiska tryckande.

Rätt vad det var började jag med kalljästa degar och hade nybakade och supergoda bullar till frukost. Doften av nybakat på morgonen – wow!

Modet började stiga och jag började snegla på…surdeg…Youtube klipp och goda råd. Medlem i en grupp på sociala medier ”surdegsbagarna”. Degen har en massa behov. Behov som behöver tillgodoses annars ”dör” den. Den går att väcka till liv med lite pyssel om den ”dött”, men ofta kan rådet bli att det är bättre att starta om en ny ”suris” som det heter i dessa kretsar.

Man behöver ha kunskap om ”surisens” behov. 

Helt plötsligt slår det mig. Att köra igång en surdeg och hålla den vid liv med en riktigt bra bakteriekultur har stora likheter med ett gott ledarskap. Det är ingen quick-fix. Det är systematiskt underhåll och en process. Det kräver kunskap, uthållighet och att gilla det man håller på med dvs att leda människor som leder en verksamhet.

Att sätta en surdeg handlar nämligen om: val av burk, sammansättning av mjöl och vatten, röra runt, kultivera och dra nytta av det goda, ”mata” och olika temperaturer. Läsa av degen. Förstå vad den behöver. Prova och testa.

Att sätta en surdeg är inte för vem som helst inser jag. Det kräver en vilja, ett mod och att man är beredd att lägga ner den tid som det krävs. Precis som i ett ledarskap.

Så lite några goda råd för ledarskapet:

Sätt mål (målet behöver ha en mening och ett varför), pyssla om genom att ha en vaken och öppen dialog, ge feedback, skapa värme genom uppskattning och ta ut riktning så att människor kan få göra sitt bästa och odla en bra och utvecklande kultur. Lita på att du inte behöver peta i detaljerna. Se bara till att ha tydliga mål och prata om dem ofta och expressivt. Förstå att uppföljning är ett sätt att bry sig som. Att uppföljning är ett sätt att också förstå om det finns något mer man behöver underlätta för processen så att alla kan göra ett jobb som man är stolt över. Gå ur komfortzonen och använd storytelling.

På tal om Storytelling, snart kommer du att kunna gå en 3-dagars kurs i förändringsledning där Storytelling är en del av metoden. Håll utkik.

….och kom ihåg…att det du ”matar”…också växer 

Share

Coaching  / FlowPartner  / ledarskap

You might also like

Du har direkt påverkan på kulturen
4 juni, 2019
Hur modig är du?
7 november, 2017
Coachande ledarskap
6 mars, 2017
  • Senaste inläggen

    • Nya lärdomar och ny mark
    • Du kan påverka motivationen hos andra.
    • Surdegsbrödsbak är inte för vem som helst. I alla fall inte för den som inte vill jobba för det.
    • Nå resultat genom mer värme och mänsklighet i digitala möten
    • Studion för utveckling har nu uppkoppling
  • Arkiv

    • februari 2022
    • mars 2021
    • januari 2021
    • december 2020
    • november 2020
    • maj 2020
    • mars 2020
    • februari 2020
    • januari 2020
    • november 2019
    • oktober 2019
    • juni 2019
    • maj 2019
    • april 2019
    • juni 2018
    • november 2017
    • mars 2017
    • januari 2017
    • december 2016
    • augusti 2016
    • juni 2016
    • maj 2016
    • mars 2016
    • februari 2016
    • januari 2016
  • Nyhetsbrev

  • Följ oss på



  • Hem
  • Kontakt
© Copyright Flowpartner 2016